Garantie

Geen zorgen, goed geregeld - Behoud de fabrieksgarantie van jouw auto

Blijft de fabrieksgarantie van mijn auto geldig?

Ja, de fabrieksgarantie van jouw auto blijft volledig gehandhaafd.

Er is een verschil tussen onderhoud en garantie!

Onderhoud verwijst naar de reguliere diensten en controles die uitgevoerd moeten worden om jouw auto in goede staat te houden. Dit kan variëren van olieverversing en filtervervanging tot uitgebreide inspecties van motor en remmen.

Garantie daarentegen is een belofte van de fabrikant dat jouw auto gedurende een bepaalde periode vrij zal zijn van fabricagefouten en andere gebreken. Als er tijdens deze garantieperiode iets misgaat dat onder de garantievoorwaarden valt, zal de fabrikant de kosten voor reparatie of vervanging dekken.

In Europa hebben consumenten bovendien de bescherming van de Monti-wetgeving. Deze wetgeving biedt jouw de keuzevrijheid om jouw auto te laten onderhouden en repareren door elke erkende monteur of garage, zonder dat dit ten koste gaat van de fabrieksgarantie. Dit betekent dat je niet verplicht bent om naar de dealer te gaan voor onderhoud om je garantie te behouden. Indien nodig coördineert de garage de fabrieksgarantie voor jouw auto. Dit betekent niet, dat zij de garantie overnemen.

Keuzevrijheid is jouw recht bij auto-onderhoud

De Monti-wet, officieel bekend als de Block Exemption Regulations (BER), is een Europese wetgeving die zorgt voor eerlijke concurrentie in de auto-industrie. Dit zijn de belangrijkste punten voor jouw:

  • Meer keuze: Je mag zelf kiezen waar je jouw auto laat onderhouden en repareren, zonder dat de fabrieksgarantie vervalt. Dit geldt zolang het onderhoud wordt uitgevoerd volgens de richtlijnen van de fabrikant en door gekwalificeerde monteurs.
  • Bescherming van garantie: Onderhoud en reparaties door onafhankelijke garages maken jouw fabrieksgarantie niet ongeldig.
  • Onafhankelijke garages: Deze garages krijgen toegang tot technische informatie en onderdelen, waardoor ze net zo goed werk kunnen leveren als erkende dealers.

Kortom, jij hebt meer vrijheid en kunt mogelijk geld besparen op onderhoud, terwijl jouw garantie behouden blijft.